3 Alternativa ruiner på Yucatan -halvön

Riviera Maya i södra Mexiko är ett område som är välsignat med härliga stränder, välsmakande mat, vänliga människor samt en djup, rik historia. Med världsberömda naturliga underverk som Chichen Itza och framstående strandruiner som Tulum är det ingen överraskning att över 4 miljoner turister ser denna soltänkta strandlinje varje år.

Men med så många turister kan de viktigaste platserna vara packade med människor. Det är därför jag idag ska lista 3 alternativa ruiner som är lika fascinerande, men inte lika fulla av besökare, liksom också några tips för att se till att du gör det bästa av din resa till fantastisk södra Mexiko .

När man ska besöka

Den finaste tiden att se Yucatan -halvön såväl som Mayan Riviera är under den torra säsongen börjar i slutet av november och slutar i februari. Det finns mycket mindre regn under denna tid såväl som temperaturen är inte så varm som det kan vara under sommarmånaderna.

Var de ska bo

Det finns massor av platser att bo i hela Mayan Riviera. Vi gillade Cancun, Isla Holbox såväl som Isla Mujeres, men för att besöka ruiner kan du vara mycket bättre att basera dig själv i Merida, Tulum eller Valladolid, där det finns många turer för närliggande webbplatser samt utmärkta logi. Om du har en budget, inspektera några av de allra bästa vandrarhemmen i Merida såväl som om du är en avancerad resenär har Luxuryretreats.com några härliga fastigheter i regionen.

Vad att ta med sig

När du besöker ruiner i Mexiko bör du alltid ta med en hel del vatten, solskärm och buggspray. Några av ruinerna i Mexiko är inställda i täta djunglar där solen kanske inte är lika mycket av en fråga, men insekterna kan vara ont. Underskatta aldrig det extrema klimatet i Yucatan (även på vintern). Håll dig fuktig såväl som ur solen så mycket som möjligt, särskilt när du utövar dig själv att klättra steg och kolla in tempel.

1. Ek Balam

Plats: Temozón, Yucatán, Mexiko

Entréavgift: 181 MXN ($ 9,80)

Byggdatum: 100 f.Kr.

Tid att besöka: 2-4 timmar

Förmodligen vår favoritplats på hela Yucatan -halvön, Ek Balam (som betyder Black Jaguar i Mayan) har den största pyramiden i norra Yucatan på 31 meter. Webbplatsen ligger bara 41 km nordost om Chichen Itza och det är hus till graven Alfonzo Lacadina, en Maya -kung begravd i den primära pyramiden.

Besökare kan gå runt den arkeologiska frågan i timmar och söka forntida klippristningar, målningar, defensiva väggar och valv. Du kan också klättra på 106 steg till toppen av den primära pyramiden för fantastisk utsikt över norra Maya Lowlands.

2. Dzibilchaltun

Plats: norr om Mérida

Entréavgift: 134 MXN ($ 7,25)

Byggdatum: 200 e.Kr.

Tid att besöka: 1-2 timmar

En extremt svår ruin att uttala (Tzibil-Chaltoon) denna forntida Maya-webbplats är en till som konkurrerar med vördnadsfaktorn för Chichen Itza, liksom ännu bara ser en bråkdel av folkmassorna. Denna plats hittades cirka 30 km norr om Merida och var strategiskt utvecklad nära den kustsaltproducerande regionen, medan den fortfarande hittades i en bördig såväl som beboelig landmassa.

Denna webbplats ockuperades kontinuerligt i otaliga år, ända fram till tiden för den spanska erövringen 1519. Dess mest berömda struktur är templet för de sju dockorna, så namngivna sedan sju lilla (och något läskiga) effigies som hittades inuti inuti inuti the temple when it was very first excavated in the 1950s.

Visitors can still view the dolls at the on site museum as well as there are likewise numerous other buildings to check out including the ruins of a colonial open chapel. Each building is linked by the Sacbe (white road) as well as there’s a lovely cenote on the grounds, so make sure you bring your bathing suit.

3. Mayapan

Location:  40 km Southeast of Mérida

Entrance Fee: 35 MXN ($1.80)

Construction Date: A.D. 1200-1542

Time To Visit: 3 – 5 hours

If you want to prevent the crowds of Chichen Itza, while still enjoying a similar style of Mayan ruin, you may want to find to Mayapan because the primary structure right here was modeled after Chichen Itza’s famed pyramid.

Mayapan is 4.2 square kilometers as well as has over 4000 structures to explore, so provide yourself great deals of time. Most of the buildings were residences, packed into the compound within the city walls. Built-up areas extend about 500 meters  beyond the city walls in all directions. The stone perimeter wall has 12 gates, including seven considerable ones with lovely vaulted entrances.

According to Dr. Bradley Russell’s survey, which was published in 2008 as his doctoral dissertatioN, i Mayapans toppperioder fanns det mellan 15 000 och 17 000 människor som bodde inom stadsmuren.

Bild via Flickr

Det primära templet här såväl som det som modellerades efter Chichen Itza förstås som templet för Kukulcan (alias Castillo av spanska) såväl som det finns öster om Cenote Ch’en Mul, som du på samma sätt kan planera att simma på under ditt besök.

Undvik folkmassorna, fördjupa i historien

Med färre människor på var och en av dessa webbplatser har du en mycket bättre chans att verkligen fördjupa dig i historien. Det är enkelt att gå runt dessa historiska platser och föreställa sig hur livet måste ha varit för 2000 år sedan.

Ibland är det värt att anställa en guide, medan andra gånger är det bara kul att gå runt ruinerna och försöka att ihop historien själv. En sak är säker, dessa 3 Maya -ruiner stannar utanför den primära turistspåret, så du får en känsla av upplevelse medan du tittar på dem. Njut av!

Vilka är dina favorit arkeologiska platser? Visa oss i kommentarerna nedan.

Mer läsning:

Video – Besöker Monte Alban -ruiner i Mexiko

30 bilder som stimulerar din vandringslust för Mexiko

Väsentlig gränsövergångsinformation från Mexiko till Guatemala

Friskrivningsklausul: Goats on the Road är en Amazon -partner och likaså en ansluten till vissa andra återförsäljare. Detta innebär att vi gör provisioner om du klickar på länkar på vår blogg och köp från dessa återförsäljare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *