Clark & ​​Angeles City: Travel Guide & Budget Schema

Som en resenär baserad på Filippinerna är Clark något som jag hör hela tiden. Clark International Airport är den snabbast växande flygplatsen i landet, den näst mest trafikerade i Luzon och den sekundära porten till Metro Manila. Men för många resenärer är det allt Clark är: en gateway. Många försummar det faktum att Clark själv och dess omgivningar är en destination på egen hand.

Clark har förändrats under åren men den behåller sin anspråkslösa egenskap-fortfarande systematisk och avslappnad mitt i den många utvecklingen som hände. Det har erkänt sig som ett centrum för luftfart och företag. Det vårdas som ett integrerat ekonomiskt nav i centrala Luzon. Med närvaron av ett betydande antal utbildnings-, fritids- och hemunderhållningsanläggningar gör Clark redo för nästa stora steg, som inkluderar utvecklingen av Clark Global City.

Jag hade turen att delta i den årliga Lakbay Norte -resan som ledde av North Philippines Visitors Bureau (NPVB) i samarbete med Nlex Corporation. Clark var en av de destinationer som ingick i resplanen. Denna resa möjliggjordes också med hjälp av Greater Clark Visitors Bureau (GCVB).

Vad behandlas i den här guiden?

Förstå Clark
Bästa tiden att kolla in Clark
Hur man kommer till Clarkmanila till Clark med bil
Manila till Clark med vanlig buss
Manila till Clark av P2P -buss
Subic till Clark av P2P -buss
Dagupan till Clark av P2P -buss

Hur man kommer runt Clark och Angeles
Saker att göra i Clark och Angeles Cityangeles Heritage Park
Tibbys gård
Aqua planet
El Kabayo Clark Stables picknickplatser
Nayong pilipino
Middag i mörkret

Var man ska bo i Clarktop Clark budgethotell under P2500
Topp mitten av high-end hotell i Clark

Prov Clark -resplan
Andra Clark -förslag till den fattiga resenären
Vanliga frågor om Clark Hur man kommer till Clark Airport från Manila?
Är trehjulingar tillåtna i Clark Freeport Zone?

Fler förslag på YouTube ⬇ Relaterade inlägg:

Förstå Clark

Clark Freeport och den speciella ekonomiska zonen, vanligtvis kallad “Clark”, täcker inte bara provinsen Pampanga utan också Tarlac. Det inkluderar Angeles City, Mabalacat City och Porac i Pampanga och Capas och Bamban i Tarlac. Det finns två zoner: Clark Freeport Zone och Clark Special Economic Zone.

Clark Freeport Zone omfattar den tidigare amerikanska flygvapenbasen, Clark Air Base, som omvandlades till en speciell ekonomisk zon i början av 90 -talet. För närvarande expanderar Clark Freeport Zone kontinuerligt. Lanseringen av Clark International Airport satte Central Luzon på turismkartan, vilket gör den mycket mer tillgänglig både lokalt och internationellt.

Clark Special Economic Zone inkluderar den framtida nya Clark City i Capas, Tarlac. Projektet hanteras av Bases Conversion and Development Authority (BCDA).

Här är mycket fler saker du behöver veta om Clark:

Språk: Provinsen Pampanga har två primära språk – Kapampangan och Sambal. Tagalog och engelska talas också av många av människorna som sekundära språk.

Valuta: Filippinsk peso (PHP, ₱). PHP100 är cirka 1,91 USD, 1,69 euro, SGD 2.59 (från och med februari 2019).

Betalningssätt: Kontanter föredras. Kreditrapportkortbetalningar är allmänt accepterade, särskilt inom kommersiella områden. Om du går utanför stadszonerna garanterar du att du har gott om pengar med dig.

Anslutning: Företagets ditricts har starka datasignaler för Globe och Smart.

Elinfo: 220V, 60Hz. Oftast socketyp A.

Obs: Denna reseguide kommer att fokusera mycket mer på Pampanga -sidan.

Bästa tiden att kolla in Clark

Som ett tropiskt land har Filippinerna två säsonger – den torra säsongen och den våta (regniga) säsongen. Regnperioden börjar vanligtvis i juli och kan pågå till oktober. Resten av året utgör vanligtvis den torra säsongen med april och maj som toppen av sommaren.

Du kanske också vill notera dessa festivaler och evenemang. Förvänta dig betydande folkmassor under dessa tider.

Februari: Philippine International Hot-Air Balloon Fiesta (Clark Field, Angeles), Caragan Festival (Mabalacat), Nuestra Señora de la Divina Gracia (Mabalacat)

April: Sisig Festival (Angeles)

September: San Lorenzo Ruiz Feast (Mabalacat)

Oktober: Fiestang Kuliat i Angeles (Fiesta de los Santos Angeles Custodios, Feast of Our Lady of the Most Holy Rosary of La Naval, och Fiesta Ning Apung Mamacalulu), Tigtigan Terakan Keng Dalan (Angeles)

November: Fest av Santa Catalina Alexandria (Porac)

Hur man kommer till Clark

Clark International Airport (CIA) ligger i Clark Freeport Zone i Pampanga. Det är den primära porten till Central och North Luzon för både internationella och inrikesflyg. Det fungerar också som den andra internationella porten till Metro Manila. North Luzon Expressway (NLEX) och Subic-Clark-Tarlac Expressway (SCTEX) länkar CIA till Metro Manila.

Manila till Clark med bil

Alternativ 1: Till och medNex. Om du vill resa i din egen takt genom att ta med din bil kan du köra längs NLEX: s längd tills du når dau -utgång. Betala vägtullarna och gör en vänster sväng till Angeles City. Fortsätt köra tills du når den punkt där du borde göra en bästa tur till Clark. Det här alternativet är idealiskt för dig som gillar att göra en mellanlandning i Angeles City.

Alternativ 2: Genom nlex-sctex. Från NLEX, fortsätt att köra tills du når utgången som leder till SCTEX. Bestäm det bästa vägalternativet för dig baserat på din resplan: Clark South (Exit) Interchange ligger nära Clark Main Gate, medan Clark North (Exit) -utbytet är nära Nayong Pilipino.

Det bra med att ta med din egen bil är att du kan göra mellanlandning och toalettpauser när du behöver. I vårt fall gick vi ännu mer norrut för att äta vår frukost på PTT STATS Café Amazon längs SCTEX Northbound Lane i Bamban, Tarlac. Men den intressanta delen bortsett från dryckerna (prova Iced Thai Milk Tea) och bakverk (jag älskar Mango Torte och Revel Bar) är PTT: s toalett 20.

PTT toalett 20
Toaletten är solenergi och fungerar som en betald toalettsalong. Som namnet antyder donerar gästerna som använder toaletten P20. Alla intäkter kommer att doneras till olika organisationer som kan hjälpa de samhällen där de verkar.

Manila till Clark med vanlig buss

Som nämnts är North Luzon ansluten till Manila av NLEX och SCTEX. Landresor tar vanligtvis 2-3 timmar, beroende på trafikförhållandet.

Segerfoderbuss
Många bussar som passagerare mellan Manila och North Luzon dagligen. Ett av de mest populära namnet när det gäller resor i norr är Victory Liner.

Från Cubao eller Pasay Terminal, ta en Dagupan-bunden buss.

Tänd vid dau-mabalacat bussterminal i Pampanga.

Ta en kort promenad till MacArthur Highway. Därifrån kan du antingen ta jeepneyen eller hyra en trehjuling.

Jeepney eller trehjulingen kan få dig direkt till Clark -porten.

Åk en jeepney eller ta en taxi till ditt hotell eller till attraktionen du vill besöka.

Manila till Clark av P2P -buss

Det finns P2P-bussar som serverar Metro Manila-Clark flygplatsväg. En av dem är Genesis -buss.

Vi skapade ett mycket mer omfattande inlägg här: P2P BUS CLARK & MANILA: Schema, Stops & Pares

Subic till Clark av P2P -buss

Om du kommer från Subic har Victory Liner en direkt rutt.

Tidsplan med tillstånd av segerfodret
Pris: P250

Dagupan till Clark av P2P -buss

Tidtabell av Victory Liner
BILJETTPRIS

Från Carmen: P270

Från Urdaneta: P315

Från Dagupan: P400

Hur man kommer runt Clark och Angeles

Taxi. Detta är det mest praktiska alternativet eftersom de kan skicka gäster till, från och inom Clark. De kan få dig direkt till dina hotell eller resenärattraktioner.

Jeepney. Offentliga jeepneys verkar också inom Clark Freeport. Från att skriva finns det fyra olika jeepney -rutter som arbetar inom Clark Freeport Zone. Be chaufförerna vid terminalen (huvudporten) som Jeepney tar. Obs: Det finns två terminalplatser – Main Gate och Mabalacat Gate.

Trehjuling. I Angeles City kan trehjuling vara det billigare och mycket bekvämare alternativet för kortdistanstransit. Du kan också träna med chauffören om du vill ha en speciell resa. Tricycles är emellertid inte tillåtna i Clark Freeport Zone. De kan bara gå så långt som huvudporten (längs fälten Avenue). Därifrån kan du bara gå till Jeepney -terminalen och komma på en jeep för att få dig runt CFZ.

Grabtrike. Grabtrike finns nu i Angeles City. Det finns tre olika zoner täckta av Grabtrike: Zone 1 (Pulung Maragul, Balibago, Cutud, Pulung Cacutud och Sapa Libutad); Zone 2 (Pandan, Marisol, Tabun, Capaya, Mining, Salapung, Lourdes Sur East och hälften av Sto. Cristo); Zone 3 (Sto. Domingo, Pulung Bulu, San Jose, Sto. Rosario, hälften av Sto. Cristo, Agapito del Rosario och hälften av San Nicolas). Täckningen kan expandera snart. Satsen börjar vid P25 för den första kilometern och ytterligare P10 för den efterföljande kilometern. Grabtrikes är inte tillåtna i Clark.

Saker att göra i Clark och Angeles City

Angeles Heritage Park

Angeles City är inte bara hem för många historiska platser utan också moderna företagsanläggningar och andra branscher. Att gifta sig med den gamla och nytt är mycket uppenbart, särskilt i Heritage District där Santo Rosario Church och Museo Ning Angeles är centralt belägna.

Bara två kvarter från museet och kyrkan är den gamla Pamintuan herrgården. Pamintuan Residence byggdes i början av 1880 -talet och har många historier att berätta. Det blev regeringens säte under tiden för den första filippinska republiken under riktlinjen för general Emilio Aguinaldo. It also served as the municipal hall of Angeles City and later on, the branch of Bangko central ng Pilipinas in central Luzon until 2010. At present, the mansion serves as the museum of Philippine Social History.

Entrance Fee: FREE
Operation Hours: 8:00 AM – 4:00 PM (Tuesday – Sunday)
Location: Miranda Street, Barangay Santo Rosario, Angeles, Pampanga
How to get There: From Cubao or Pasay, take a victory liner bus to Dau Bus Terminal. From there, walk a little towards the highway and take either a tricycle or a jeepney to Angeles. The total fare is about P300, one way. The travel time is two to three hours, depending on the traffic situation.

Tibbys gård

I’ve always been interested in farming. In fact, I used to co-own a farm in Quezon, but that’s another story. The Philippines has various arable lands, which makes agriculture a major source of income for so numerous provinces. Still, we import farm products like rice and other vegetables from our neighboring countries.

One of the aims of Tibby’s farm is to raise awareness of the significance of farming to the community and our country. This organic farm is also open to train and educate future farmers, even encouraging young ones to invest in agriculture. As part of its agri-tourism feature, guests can try their hands on harvesting vegetables and fruits in season and feeding livestock.

You can also stay for a night or two inclusive of farm-to-table meals for P1200 per person. The meals included are breakfast, snack, lunch, dinner, and take home snack. They can cook breakfast (P150/pax) and lunch (P250/pax) for a group of at least six people. They also allow guests to bring their own food. remember to clean before you go and throw your trash properly.

Entrance Fee: totally free (for check out and taking photos of the place); if you are feeling generous, you can donate any amount.
Operation Hours: 8:00 AM – 5:00 PM (Daily)
Contact Info: Atty. Angelo Valencia / +63917 568 1303 / angelo.valencia@sedlex.com.ph
Location: Concubierta street corner Dizon Street, Sunset Valley Homes, Angeles City, Pampanga
How to get There: From Cubao or Pasay, take a victory liner bus to Dau Bus Terminal. From there, take a tricycle or a jeepney bound for Angeles. Alight at Nepo Mart and then take a tricycle to Tibby’s Farm. The total fare is P300-350. The travel time is roughly three hours.

Aqua planet

Spiral Slides. photo offered by Aqua Planet.
With a total area of 10 hectares, Aqua planet is currently the largest waterpark in the Philippines. It features over 38 water slides and other rides and attractions, promising a #WatermazingExperience for all its guests, children and adults alike.

Hurricane (left) and tornado (right. photo offered by Aqua Planet.
The attractions are grouped into two zones — the Kiddie zone and zone 1 (Adult Zone). The Kiddie zone has three amazing options for the young ones: Mermaid Bay, Orc Lagoon, and Bubble Base: Kiddie Wave Pool. For adults, there are 11 attractions: Spiral Slides, Octopus Racers, Aqua Loop, Wave River, Hurricane Slides.
Super Bowl, sky Shuttle, Wave Pool, Boogie Bay, flow Rider, and Tornado. I delighted in the Octopus Racers, Tornado, and sky Shuttle. I wanted to try Aqua loop but we arrived late, so I didn’t get to try it.

Admission Fee: Weekday rates (P950 adult, P750 child (4ft and below); weekend rates (P1180 adult, P980 child (4ft and below)
Operation Hours: 9:00 AM – 5:00 PM
Location: Bounded by J.P. Rizal Avenue, J.P Laurel Avenue, and
Prince Balagtas Avenue, Clark Freeport Zone, Mabalacat, Pampanga
How to get There: ride a victory liner bus from either Cubao or Pasay to Dau Bus Terminal. From here, you can book a get to Aqua Planet. The total fare is P300-350. The travel duration is two to three hours.

El Kabayo Clark Stables picknickplatser

This reminds me of the old western films I viewed in one (or two) of my film classes in UP film Institute years ago. Inte för så länge sedan. Haha! It boasts a replica of an old western town that elicits a rough cowboy feel. You know that common saloon commotion scene? Den.

It won’t be called El Kabayo without the horses right? here you can delight in horseback riding (guided or not), carriage ride, trail ride, and even riding lessons. The duration depends on you, but they typically offer two – 30 minutes and 60 minutes. They can also accommodate team building events and conferences. The newest feature is the campsite with glamping facilities. Detta är

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *